Kanswerk uitgebreid
KanSWerk is een project voor langdurig werklozen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het is in 2005 gestart in Gorinchem, met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vanwege de goede resultaten namen de gemeente Gorinchem en de sociale dienst Alblasserwaard-Vijfheerenlanden het traject in eigen beheer over.
Geloven in deelnemers
KanSWerk lijkt misschien een re-integratietraject, maar is het niet. Het is gedragsveranderingstraject, dat mensen zover brengt dat ze zelf weer aan het werk willen. Daarbij gaan we erg ver. Als blijkt dat we mensen moeten verfijnen in hun beschaving, doen we dat. KanSWerk kenmerkt zich namelijk door de hoge intensiteit. Onze trainers zijn 24 uur per dag bereikbaar. Het is een traject van toegewijd zijn, zelf af en toe gek zijn. Overeind houden, in woord en daad. Geloof hebben in je deelnemers en dat ook naar hen overbrengen. Trainers gaan bij een KanSWerk misschien tien, twintig of zelfs dertig keer 'op hun bek', maar telkens weer brengen ze de energie en de motivatie op om hun opdracht binnen KanSWerk te laten slagen: mensen die buiten de maatschappij dreigen te vallen bij de arm nemen en hun laten zien dat de wereld wel betrouwbaar is, en dat er ook een plek voor hen is.
Persoonlijke contacten
KanSWerk laat deelnemers zien dat ook zij kansen hebben. Als ze hun agressie in toom kunnen houden, vertrouwen in zichzelf hebben en geloven in de kwaliteiten die ze hebben. Soms gaan onze interventies erg ver. Dringen we heel diep door in de persoonlijke levenssfeer van onze deelnemers. Dan hebben we contact met partners, ouders, vrienden en familieleden. Daarnaast voeren we nauw overleg met de instellingen die voorkomen op de sociale kaart van de gemeente waarvoor we werken.
Respect winnen
Als we beginnen aan een KanSWerktraject, maken we het ook af. Met KanSWerk kunt u als gemeente erop vertrouwen dat we onze deelnemers niet loslaten, ze niet laten vallen. We geven ze vertrouwen. We accepteren wie er voor ons staat, ook al is dat soms spannend of ronduit bedreigend. De trainers van Circulair blijven staan waarvoor ze staan. Alleen dan win je het respect van de doelgroep en komen er mogelijkheden voor een zinvolle beïnvloeding.
Veiligheid ervaren
Bij KanSWerk gaan we gedragstherapeutisch en systeemgericht te werk. Met onverzettelijkheid en met liefde. We geven duidelijk aan waar de grenzen liggen en zijn consequent, hard en rechtvaardig als ze overschreden worden. We creëren voorspelbaarheid voor de deelnemers, waardoor ze veiligheid ervaren. Want veiligheid is iets dat onze deelnemers vaak nooit hebben kunnen voelen in het leven dat ze achter de rug hebben.